Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amazoňan modročelý

17. 9. 2013

Amazoňané modročelí jsou většinou ve zbarvení odlišní. Někteří ptáci v hejnu nejsou přiliž výrazní, zatímco jiní jsou pestře vybarveni. Tento druh je velice populární, zvláště ve Spojených státech. Dokáží mluvit ale né stejně dobře jako am. žlutolící nebo žlutohlaví. Jinak jsou to inteligentní, zvědaví ale někdy plašší ptáci. Modročelý amazoňan se může pravděpodobně dožít 50-60 let nebo více, ale o jejich délce života v zajetí není mnoho známo.


Popis: jde o celkem velké ptáky, 35-40 cm dlouhé. Samci jsou výrazněji vybarveni a mohutnější než samice, mají větší hlavu a zobák. Všeobecně vzato jsou jasně zelení s modro- žluto-bílou hlavou. Forma A. xanthopteryx , původem z Paraguaye, Bolivíe, Argentiny má žluté tváře s rozsáhlým žlutým a červeným znaky na křídlech. Mláďata mají hnědé oči, zatímco dospělí ptáci oranžovo-žluté. Mladé kusy nejlépe rozeznáme podle méně výrazného zbarvení, ve srovnání s dospělými. Dospělý ptáci - zvláště samci- snadno přilnou k jedné osobě a mohou ji agresivně bránit před dalšími lidmi. Jsou to oblíbená rodinná domací zvířata ale oproti dalším amazoňanům náchylnější k nemocem.
Tito ptáci jsou od přírody aktivní a v omezeném prostoru snadno trpí obezitou. Měly by mu být poskytnuty hračky, dřevo nebo větve, které může okusovat. Pravidelné koupání nebo sprchování je nutné pro udržení dobrého stavu opeření a kůže. Ptáci by měli mít možnost mlžení i v suché místnosti, či na slunci.

Běžné nemoci a poruchy:                                                                 
• Chlamydiosa
• Obezita
• Přivyknutí na jeden druh krmiva
• Bakteriální a plísňové infekce
• Ochrnutí
• Útoky na ostatní jedince svého druhu
• Otrava z nevhodného krmiva

glorie.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář